3 Mayıs 2014 Cumartesi

adalardan bir yar gelir bizlere aman allah disklere bak disklere!

annem uzun zaman sonra istanbul'a gelmiş, çiçekler pörtlemiş yeşiller azmışken görsün de bayılsın diye heybeliada'daki eve gitmiştik... günler geceler huzurla geçmiş, cumartesi sabahı bilge'yi baleye getirmiş, onun dans edeceği 3 saati müzikle geçirmek için soluğu beş dakika ötedeki reasürans pasajında groove'da almıştım. ahmet ertegün'ün hayat hikayesi son sultan: ahmet ertegün ve rock'n'roll'un yükselişi kitabını ara ara okumaya devam ediyordum. önceki akşam da okuma, okuduklarımı dinleme yapmış, ray charles'ın atlantic'le anlaşması bölümüne yeni gelmiştim. iyi ki gelmişim kesin bu sayede evren karşıma ray charles'ın atlantic'ten ayrılıp ABC ile yaptığı ilk albüm olan modern sounds in country and western music albümünü çıkardı. ABC ray abime güzel para + full artistic freedom clause + kayıtların orijinallerini veriyor ki onu atlantic'ten transfer edebilsin. ahmet ertegün ray'e diyor ki bak biz arkadaşız, bunlar koca şirket hadi şartlarımı zorlayayım ne veriyorlarsa aynısını vereyim... parayı verebiliyor ama orijinal işine yanaşmıyor. dostça ayrılıyorlar. ABC'nin patronu ray'in kalabalık bir orkestra ve vokal grubuyla country şarkıları yorumlayacağını öğrenince telaşlanıyor aman abim canım abim yakacak mısın bizi diye... ray de full artistic freedom'ı olduğunu hatırlatıp güven bana diyor. albüm listelerde yükseliyor, it gibi de satıyor. işte genius ray abimin bu plağı sami'nin raflarında üzerinde 20 lira etiketiyle duruyordu. kapak yorgunca (!) plak da öyle, ama çok da değil, atlama çatlama patlama olmayınca atladım sevinçle.. uyduruk plakların leş kondisyonlarına acayip paraların istendiği yalnız ve çirkin ülkemde mono birinci baskısına bu fiyat güzel vella...



wilson pickett abim de atlantic'in soul trenini lokomotif gibi çeken bir abimiz. hit üzerine hit albüm üzerine albüm, şov üzerine şov, para şöhret zirveyi atlantic yıllarında görmüş... aslında atlantic ilk başta abimi biraz üzmüş, demosunu kaydettiği baladı if you need me'yi atlantic'in ortaklarından/yapımcılarından jerry wexler'a yollamış. jerry de şarkıyı "wonder boy preachin" lakaplı solomon burke abimize verivermiş, kayıt edivermişler, şarkı kendince hit olmuş. pickett hayatımda ilk kez o zaman ağladım diyor. wilson abim bunun üzerine karakter sahibidir deyip meşhuur r&b şarkıcısı "mr personality" lakaplı lloyd price ile anlaşmış ve şarkıyı onun plak şirketi double l records'tan çıkarmış. ve sonra birkaç single ve bir albümü... işin ilginci lloyd price o sıra peynir ekmek gibi satıyor ve işleri de kendi şirketinden değil ray charles'ı araklayan ABC'den çıkıyor. ama ABC, kırgın olmasına rağmen wilson'ı bünyesine katamamış. wilson da gecikmeli olarak atlantic'le imzalayıp soul dünyasını birbirine katmış. great wilson pickett hits ismine bakınca toplama albümmüş gibi geliyor. aslında bu albüm wilson'ın double l records'tan çıkardığı ilk albümü it's too late'in aynısı. scepter records'un alt label'ı wand'dan bu isimle çıkmış. erken dönem nefis eserler, wilson'ın da tarzı tam oturmamış haliyle... misal i'll never be the same'de ben e king'i andırıyor.. "wicked pickett" haline gelmemiş olsa da güzel bir albüm. memlekette ender rastlanan bi albüm, denk geldiğim için pek mutlu olanz, kondüsyonu da kapağı da gayet temiz durumda ve fiyatı da tam sevdiğimiz gibi!





atlantic'in hikayesini okumak, blues, r&b ve soul düşünüp dinlemek sayesinde evrenin bana yolladığı son plak, atlantic'in rakip şirketlerinden güzideler güzidesi chess records'tan geldi: efendi bir abimin r&b toplaması, willie mabon: chess masters... o dönemlerde müzik alemindeki herkesler alkolü esrarı eroini hapı içip çekip basıp çakarken willie abimin plak kapağında anlattıkları enteresan... annesi vefat edince 17 yaşında chicago'ya göçüyor ama ortamdan nefret ediyor, bavulunu boşaltması bile üç gün sürmüş.. müzik dersleri alırkenki amacı da caz müzisyeni olmak, kulüplerden barlardan hiç haz etmiyor, içki bile içmiyor. zamanla piyanosunu da vokalini de geliştiriyor. chess'teki sanatçıların kimi blues kimi rock and roll çalarken bizim abi r&b'ci.. pek de entertainer bi abi, plakları billboard listelerinde haftalarca tavan yapıyor. r&b tatlı, fiyat nefis, 85te basılmış plak da keyfim de gıcır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder